از هر یک میلیون خانم در جهان تقریبا 250 هزار نفر به سرطان تخمدان مبتلا میشوند که 45 درصد از آنان تنها به مدت 5 سال زنده میمانند!
سرطان تخمدان، به هر گونه رشد توده های سرطانی در تخمدان اطلاق میشود. اکثر سرطان های تخمدان از بافت پوششی تخمدان به وجود می آیند. انجمن سرطان آمریکا در گزارش اعلام کرد که سرطان تخمدان جز هشتمین سرطان رایج در بین زنان آمریکا محسوب شده و از پنجمین علل مرگ ناشی از سرطان در بین زنان است.
سرطان تخمدان، تا زمانی که در داخل لگن و شکم گسترش یافته است، بدون هیج گونه علائم خاصی است و پنهان می ماند.
رشد بدخیم و غیر طبیعی سلول های تخمدان موجب ایجاد سرطان تخمدان می شود که در سنین مختلف از قبل از بلوغ، دوران بارداری و پس از یائسگی دیده می شود.
سرطان های تخمدان بسیار متعدد و متنوع هستند و شدت رشد و سرعت بیماری بر حسب نوع سرطان تخمدان متفاوت بوده و به طور کلی در سنین قبل از یائسگی شایع تر است.
گفتنی است؛ حدود یک درصد از سرطان های تخمدان زیر ۲۰ سالگی ایجاد می شود. شایع ترین سن ابتلا حدود ۴۰ تا ۵۰ سالگی اتفاق میافتد و ۳۰ تا ۴۰ درصد بدخیمی های تخمدان مربوط به سنین بعد از ۶۵ سالگی است.
چندین نوع سرطان تخمدان وجود دارد که از جمله آنها میتوان به سرطان اپیتلیال، سرطان بوردرلاین و سرطان سلولهای زاینده اشاره کرد.
شایعترین سرطان تخمدان، سرطان سلولهای اپیتلیال یا سلولهای پوششدهنده تخمدانها است و حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد سرطانهای تخمدان از این نوع محسوب میشوند.
سرطانهای بوردرلاین یا سرطان سلولهای بنیادین سرطانهای نسبتا خوشخیمتر و کمخطرتری هستند که با یک جراحی کوچک قابل درمان هستند. سرطان سلولهای زاینده یا جرم سل تخمدان هم بین ۵ تا ۱۰ درصد سرطانهای این عضو است و در سلولهایی که به تخمک بدل میشوند، رخ میدهد.
علایم مرموزی که خبر از تومور میدهند
سرطان تخمدان از آن دسته سرطان هایی است که علائم خاصی ندارد و معمولا بسیار مخفیانه رشد پیدا می کند. این بیماری در بعضی مواقع علائم معمولی دارد که اکثر افراد به آنها توجه نمی کنند چرا که مانند علائم بیماری های دیگر است. از جمله این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
۱) نفخ شکم، احساس درد و فشار
۲) احساس سیری غیرطبیعی بعد از خوردن غذا
۳) مشکل در بلع غذا
۴) مشکلات دستگاه ادراری از جمله احساس فوریت و تکرر ادرار
۵) خستگی زیاد
۶) سوء هاضمه و سوزش معده
۷) یبوست
۸) کمر درد
۹) بی نظمی های قاعدگی
۱۰) مقاربت دردناک
سرطان تخمدان به چه دلایلی اتفاق میافتد؟
اگرچه می دانیم که سرطان تخمدان مانند بسیاری از سرطان ها، توسط تقسیم کنترل نشده سلولها ایجاد می شوند، اما تقریبا هیچکس نمی داند که چرا سرطان اتفاق می افتد.
در ادامه به معرفی تعدادی از عوامل بروز سرطان میپردازیم.
به تاریخچه خانوادگی خود سری بزنید
زنانی که در خویشاوندان یا در خانواده خود سرطان سینه یا تخمدان داشته اند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان تخمدان در مقایسه با زنان دیگر قرار دارند.
غربالگری ژنتیکی می تواند در تشخیص زودهنگام این سرطان به شما کمک کند. یکی از رایج ترین غربالگریها، پاپ اسمیر است که برای تشخیص زودرس پیش سرطان ها و سرطان سرویکس (گردن رحم) انجام می شود.
شایان ذکر است؛ اکثر سرطان های تخمدان در زنان بالای ۶۵ سال رخ می دهد.
تعداد بالای تخمکگذاری در طول عمر
بین تعداد تخمکگذاری در طول زندگی یک زن و ابتلا به سرطان تخمدان یک رابطه نزدیک وجود دارد. موارد زیر در تحقیقات مورد تایید قرار گرفته است:
هرچه تعداد حاملگی زن بیشتر باشد، خطر ابتلا به این نوع سرطان کمتر است.
زنانی که هرگز از قرص های ضدبارداری استفاده نکرده اند، بیشتر در معرض این سرطان قرار دارند.
زنانی که دوره قاعدگیشان در سن پایین شروع شده است، امکان ابتلا به سرطان تخمدان در آنان بیشتر است.
زنانی که دیرتر یائسه میشوند، باید مراقب تهدید این نوع سرطان باشند.
آیا وزن در بروز سرطان دخیل است؟
بر اساس مطالعات صورت گرفته، چاقی و اضافه وزن خطر ابتلا به بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان تخمدان را افزایش می دهد. محققان بر این باورند که در هر پنج واحد اضافه BMI (شاخص توده بدن) حدود شش درصد افزایش ابتلا به سرطان تخمدان وجود دارد.
داشتن سبک زندگی و رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از بیماری ها ضروری است که این قاعده در مورد سرطان نیز صادق است. زنجبیل و چای سبز از جمله مواد غذایی هستند که در پیشگیری و مبارزه با سرطان تخمدان نقش موثری دارند.
بهداشت نیوز