محققان کشورمان در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد با بهرهگیری از فناوری نانو با خاصیت فتوکاتالیستی، موفق به یافتن راهحلی ساده و کمهزینه برای سالمسازی آب آشامیدنی از طریق تجزیه و حذف آلایندههای آروماتیکی سرطانزای آب شرب شدند.
مهسا برنایی، محقق واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه این دستاورد در جلوگیری از انتشار پسابهای آلوده به محیطزیست بسیار موثر است، گفت: محققان واحد علوم و تحقیقات با «ساخت فتوکاتالیست نانوکامپوزیت ذرات مغناطیسی اکسیدآهن (Fe3O4) با اکسید گرافن آلاییده با نیتروژن بهمنظور تجزیه پایرن» موفق به ارائه راهحلی برای تجزیه آروماتیکها و آلایندههای سفرههای آبهای زیرزمینی، رودخانهها و دریاچهها با بهرهگیری از فناوری نانو و نانوکامپوزیت مغناطیسی با خاصیت فتوکاتالیستی شدند.
مجری این طرح تحقیقاتی با بیان اینکه این کار تحقیقاتی با راهنمایی و مشاوره دکتر سلیمه کیمیاگر، دکتر همایون احمد پناهی و دکتر امیر حیدرینسب صورت گرفت، افزود: آلودگی سفرههای آبهای زیرزمینی و رودخانه و دریاچهها در برخی شهرستانهای کشور حاکی از آلودگی این آبها توسط آروماتیکها است که این آروماتیکها از چاه نفتی به سفره آبهای زیرزمینی نفوذ کرده است.
وی ادامه داد: تحقیقات نشان داده است که وجود این آروماتیکها باعث بروز مشکلاتی برای مردم مناطق مورد مطالعه شده است. برای مثال به دنیا آمدن نوزادانی با مشکلات جسمی و همچنین شیوع بیماری سرطان، از عواقب استفاده از این آبهای آلوده بوده است.
برنایی با بیان اینکه یافتن راهحلی برای تجزیه این آروماتیکها و آلایندهها با روشهایی ساده و کمهزینه، کمک بزرگی به ساکنین این مناطق خواهد بود، افزود: بر این اساس، کار تحقیقاتی با عنوان ساخت فتوکاتالیست کامپوزیت نانوذرات مغناطیسی اکسیدآهن (Fe3O4) با اکسید گرافن آلاییده با نیتروژن به منظور تجزیه پایرن، در واحد علوم و تحقیقات صورت گرفت.
برنایی ادامه داد: بنابراین، نانوکامپوزیت سنتز شده به عنوان یک جاذب مناسب قابلیت استفاده برای جذب، تخریب و حذف آلاینده پایرن از محیطهای آبی را دارد و عملکرد فتوکاتالیستی خوبی از خود نشان داده است.
وی در پایان گفت: با توجه به نیاز مبرم کشور به تصفیه و سالمسازی آب آشامیدنی و همچنین جلوگیری از انتشار پسابهای آلوده به محیط زیست، با همکاری مسئولان بتوان از نانوکامپوزیت سنتز شده که دارای خواص فتوکاتالیستی است، برای تجزیه و حذف آلاینده در محیطهای آبی مختلف استفاده کرد تا از آسیبرسانی به سلامت انسانها و همچنین از بروز مشکلات جسمی از جمله شیوع بیماری سرطان که عواقب استفاده از آبهای آلوده هستند، جلوگیری کرد.
همشهری آنلاین دانش