افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد در مواجهه با آفت‌کش‌ها

 

قرارگیری در معرض آفت‌کش‌ها با نرخ 71 درصدی افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد مرتبط است.

افرادی که در معرض آفت‌کش‌ها هستند، ممکن است با افزایش احتمال خطر ابتلا به سرطان کبد، مواجه باشند.

 

حمدی عبدی (Hamdi Abdi) سرپرست این پژوهش علمی اظهار کرد که سرطان کبد، ششمین سرطان شایع در جهان و دومین علت مرگ و میر‌های ناشی از سرطان است. این مطالعه در موسسه ملی سرطان آمریکا انجام شده است.

عبدی گفت که چندین عامل خطر یا همان ریسک فاکتور قطعی برای سرطان کبد وجود دارند. این عوامل خطر شامل عفونت‌های مزمن از جمله هپاتیت و بیماری‌های کبدی مرتبط با مصرف الکل هستند.

 

اما محققان بر این باورند که آفت‌کش‌ها می‌توانند در بروز این نوع از سرطان نقش داشته باشند.

به گفته‌ی دکتر عبدی؛ در حقیقت، مطالعات صورت گرفته روی حیوانات نشان داده است که مواجهه با آفت‌کش‌ها می‌تواند از طریق آسیب به دی.ان.ای (DNA)، منجر به سرطان کبد شود.

 

محققان در این مطالعه‌16  پژوهش علمی را که بیش از 480 هزار شرکت کننده از آسیا، اروپا و آمریکا را در بر می‌گرفتند، مورد بررسی قرار دادند. تمام این پژوهش‌ها در کمترین حالت، دارای اطلاعاتی از سطوح فردی مواجهه با آفت‌کش‌ها بودند و نگاهی به اثرگذاری احتمالی این مواجهه روی شانس ابتلا به کارسینوم هپاتوسلولار در فرد داشتند. کارسینوم هپاتوسلولار (hepatocellular carcinoma)، شایع ترین نوع سرطان کبد است. این محققان، آفت‌کش‌ها را در دامنه‌ی وسیعی شامل حشره‌کش‌ها و علف‌کش‌ها، تعریف کردند.

 

عبدی همچنین افزود که این یافته‌ها، مقدماتی هستند و یکی از محدودیت‌های موجود در تجزیه و تحلیل اطلاعات، این بوده است که محققان فقط 16 پژوهش را که تا آن زمان در دسترس بودند، به عنوان معیار خود برای نتیجه‌گیری، مورد استفاده قرار دادند و همین نیاز به مطالعات آتی در مقیاس‌های بزرگتر را برجسته می‌کند.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO)، آفت‌کش‌های مورد استفاده در کشورهای مختلف، با یکدیگر فرق دارند و کشور‌های در حال توسعه در میزان بالاتری نسبت به کشور‌های توسعه یافته از آفت‌کش‌ها استفاده می‌کنند.

 

دکتر عبدی همچنین اضافه کرد که محققان با انجام پژوهش‌های بیشتر، امیدوارند که بتوانند یک منحنی کالیبراسیون یا همان دوز-پاسخ را ایجاد کنند. منحنی کالیبراسیون (دوز-پاسخ) به محققان می‌گوید که چگونه دوزی از یک ماده‌ی شیمیایی یا دارو با اثرات آن ماده شیمیایی یا دارو مرتبط است. در این مورد نیز، این منحنی به محققان خواهد گفت که چه میزانی از مواجهه با آفت‌کش‌ها می‌تواند با افزایش خاصی در احتمال خطر ابتلا به سرطان کبد در ارتباط باشد.

 

دکتر عبدی در خاتمه گفت که در حال حاضر، بیان اینکه دقیقاً چه چیزی باعث برانگیختن این ارتباط بین سرطان کبد و آفت‌کش‌ها می‌شود، بسیار سخت و دشوار است.

تابناک

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

© 2023 تمامی حقوق این وب‌سایت متعلق به بنیاد ملی کنترل سرطان می‌باشد.

طراحی شده توسط شرکت طراحی سایت دارکوب

© 2023 تمامی حقوق این وب‌سایت متعلق به بنیاد ملی کنترل سرطان می‌باشد.

طراحی شده توسط شرکت طراحی سایت دارکوب