سرطان کولورکتال (روده بزرگ) در واقع سرطانی است که در کولون و رکتوم شروع میشود و سومین سرطان شایع در مردان و زنان آمریکایی است. تخمین زده شده که در سال 2017 حدود 95520 مورد جدید سرطان کولون و 39910 مورد جدید سرطان رکتوم در آمریکا تشخیص داده شود.
مطالعات نشان دادهاند که رژیم غنی از گوشت قرمز و گوشتهای فرآیند شده خطر سرطان کولورکتال را افزایش میدهد.
در حالیکه رژیم غنی از فیبر، میوه، سبزیجات و غلات کامل با کاهش خطر بیماری ارتباط دارد. مطالعات گذشته نشان دادهاند که یکی از راههای اثر رژیم غذایی بر کاهش خطر سرطان کولورکتال از طریق تغییر
فلور باکتریایی روده (یعنی جمعیتی از میکروبهای موجود در دستگاه گوارش) است. در مطالعهای که به تازگی انجام شده مشاهده شد در افرادی که از رژیم پرفیبر پیروی میکردند خطر ایجاد تومورهای حاوی باکتری نوکلئاتوم (bacterium F. nucleatum) و سرطان کولورکتال کمتر بود. این باکتری نقش مهمی در ایجاد سرطان کولورکتال دارد.
برای بررسی تئوری ارتباط رژیم غذایی و سرطان کولورکتال، اطلاعات 137217 نفر مورد بررسی قرار گرفت. طی حدود 32تا26 سال پیگیری، 1019 مورد سرطان در بین شرکتکنندگان تشخیص داده شد. بین مارس 2015 تا آگوست 2016 یک تیم تحقیقاتی نمونههای بافتی تومور تمام شرکت کنندگان مبتلا به سرطان کولورکتال را از نظر وجود باکتری نوکلئاتوم آنالیز کردند.
اطلاعات رژیم غذایی هر شرکت کننده با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک طی فواصل 4تا2 ساله در سال های 2010 تا 1980 جمع آوری شد. این اطلاعات برای محاسبه کل دریافت مواد مغذی و فیبر استفاده شدند.
نتایج مطالعه نشان داد افرادی که از رژیم غنی از میوه، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات پیروی میکردند در مقایسه با افرادی که از الگوی غذایی غربی پیروی می کردند، به طور چشمگیری سرطان کولورکتال حاوی باکتری نوکلئاتوم کمتری داشتند. البته سرطانهای فاقد این باکتری طی پیروی از الگوی غذایی سالم کاهش نیافت.
نکته عملی: رعایت الگوی غذایی سالم که سرشار از فیبر باشد با تغییر فلور روده میتواند خطر سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
منبع: Your Doctor