نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهند که مصرف بعضی از داروهای سوزش سر دل ممکن است احتمال ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد. بر اساس نتایج این تحقیق این افزایش خطر سرطان معده با مدتزمان استفاده از داروهای سوزش سر دل یا مهارکنندههای پمپ پروتون (Proto- Pump Inhibitors;PPIs) و میزان استفاده از آنها در ارتباط است. نویسندگان این تحقیق میگویند که با توجه به مدتزمان و میزان استفاده از داروهای سوزشهای سر دل احتمال ابتلا به سرطان معده از دو تا هشت برابر افزایش مییابد. اگرچه خطر نسبی ناشی از مصرف داروهای سوزش سر دل نسبتا بالا است، اما خطر قطعی ناشی از مصرف داروهای سوزش سر دل کم است. اما محققان این تحقیق توضیح میدهند که ارتباط میان مصرف داروهای سوزش سر دل و افزایش خطر سرطان معده، مخصوصا در افراد مبتلابه Helicobacter Pylori (یک باکتری مرتبط با سرطان معده) از نظر آماری بسیار چشمگیر بود. دکتر وای کئونگ لئونگ محقق ارشد این تحقیق است که میگوید: «درحالیکه مهارکنندههای پمپ پروتون یکی از مرسومترین داروهای مورداستفاده برای درمان بیماری ریفلاکس و دیسپپسی (Dyspepsia) هستند، اما پزشکها به هنگام تجویز طولانی مدت مهارکنندههای پمپ پروتون باید احتیاط را رعایت کنند، حتی اگر بیمار مبتلابه باکتری Helicobacter Pylori باشد.» بهعبارتدیگر، پزشکها باید در تجویز داروهای سوزش سر دل که معروف به مهارکنندههای پمپ پروتون هستند احتیاط را رعایت کنند.
مهارکنندههای پمپ پروتون شامل داروهای مرسومی همچون پریلوسک (Prilosec)، نکسیوم (Nexium) و پرواسید (Prevacid) میشوند. دکتر لئونگ میگوید که نابودی باکتری H.Pylori خطر سرطان معده را به نحو چشمگیری کاهش میدهد. اما حتی پسازآنکه این باکتری از بین میرود بسیاری از افراد باز دچار سرطان معده میشوند. باوجوداین، نتایج این تحقیق این موضوع را به اثبات نمیرسانند که مهارکنندههای پمپ پروتون باعث سرطان معده میشوند، بلکه تنها نشان میدهند که میان مصرف مهارکنندههای پمپ پروتون و افزایش احتمال سرطان معده رابطهای وجود دارد. بهطورکلی، مهارکنندههای پمپ پروتون بهعنوان یکی از داروهای سالم و بیخطر تلقی میشوند.
دکتر لئونگ میگوید: «توصیه ما به افراد استفادهکننده از PPL، مخصوصا افراد مبتلابه عفونت باکتریایی H.Pylori این است که مراقب استفاده طولانیمدت از PPL ها باشند. پزشکها نیز باید نشانهها و نیازهای بیماران خود به PPL طولانیمدت را بررسی کنند و به هر دلیلی اجازه استفاده طولانیمدت از PPL را به بیماران خود ندهند.»
افزایش کمخطر سرطان معده در افراد استفادهکننده از PPL کافی نیست تا یک متخصص معده و مری بیمار خود را از مصرف PPL یا مهارکنندههای پمپ پروتون منع کند.
دکتر شریف اندروز، مدیر بخش آندوسکوپی در بیمارستان دانشگاه State- Island در شهر نیویورک میگوید: «در تجربه کاری خودم تکوین علم پزشکی را دیدهام و درحالیکه بسیاری از تحقیقها انجامگرفته است و درمانهایی در حال ظهور هستند، یک پزشک همواره باید این را در نظر بگیرد که درمان موردنظر همواره برای بیمار مناسب باشد.» دکتر اندروز میگوید: «حتی باوجوداین تحقیق، در بسیاری از وضعیتهای پزشکی استفاده از درمان PPL ضروری است و خطر عوارض ناشی از مصرف این مهارکنندهها کمتر از خطر احتمال خونریزی یا سرطان دیگر بخشهای موجود در دستگاه گوارشی است.»
برای مثال، دکتر اندروز توضیح میدهد که این داروها میتوانند به سرکوب اسیدهای معده کمک کنند و از افراد مبتلابه بیماری مری بارت (Barrett’s esophagus) در برابر سرطان مری محافظت کنند. دکتر اندروز اضافه میکند: «اما این را تاکید میکنم که اگر یک بیمار با علائم ریفلاکس به سراغ ما بیاید ابتدا روی تغیر سبک زندگی و رژیم غذایی او کار میکنیم و در صورت نیاز به درمان PPL روی میآوریم.»
دکتر اندروز خاطرنشان میکند که سرطان معده سومین دلیل مرگومیر سرطانی در جهان است و در تحقیقات پیشین نیز پیوندی میان PPL ها و سرطان معده یافت شده است. اما نقش H.Pylori کمتر مشخص بود.
دکتر لئونگ و همکارانش در تلاش برای بررسی نقش این باکتری مصرف PPL را با مصرف نوع دیگری از داروهای موثر در کاهش اسید معده (Histamine H2-receptor antagonists) مورد مقایسه قراردادند.
در این تحقیق حدود 63400 بیمار موردبررسی قرار گرفتند که برای از بین بردن باکتری H.Pylori از ترکیب یک PPL و دو آنتیبیوتیک استفاده میکردند. این درمان از سال 2003 تا سال 2012 انجام گرفت. بیماران بهطور متوسط به مدت هفت سال موردبررسی قرار گرفتند تا اینکه مبتلابه سرطان معده شوند، فوت کنند یا تحقیق به پایان برسد.
در طول این تحقیق، بیش از 3200 نفر از بیماران به مدت تقریبی سه سال داروهای PPL را مصرف کردند، درحالیکه حدود 22000 نفر داروهای بازدارندههای H2 (pepcid,Zantac,Tagamet) را مصرف کردند. بهطورکلی، از میان افرادی که با درمان یک PPL و دو آنتیبیوتیک درمان شدند 153 نفر از آنها مبتلابه سرطان معده شدند. آزمایش باکتری H.Pylori که روی این بیماران انجام گرفت مثبت نبود، اما همه این بیماران گاستریت مزمن (التهاب دیواره معده) داشتند. محققان این تحقیق دریافتند که مصرف PPL ها یا مهارکنندههای پمپ پروتون با خطر بیش از دو برابری ابتلا به سرطان معده در ارتباط بود، درحالیکه میان مصرف بازدارندههای H2 و افزایش خطر سرطان معده ارتباطی نبود.
علاوه بر این، افرادی که هرروز از مهارکنندههای پمپ پروتون استفاده میکردند در مقایسه با افرادی که هفتهای یکبار از این قرصها استفاده میکردند بیش از چهار برابر در معرض خطر سرطان معده بودند. یافتههای این تحقیق نشان داد که هر چه مدتزمان مصرف PPL ها بیشتر بود خطر ابتلا به سرطان معده نیز بیشتر بود.
دکتر لئونگ میگوید که خطر ابتلا به سرطان معده از پنج برابر پس از بیش از یک سال به بیش از شش برابر پس از دو سال یا بیشتر و تا بیش از هشت بار پس از سه سال یا بیشتر افزایش یافت.
او اضافه میکند که گزارشهای اخیر پیوندی را میان استفاده طولانیمدت از PPL ها و سینهپهلو، بیماری قلبی و شکستگی استخوان بیان میدارند. نتایج این تحقیق بهصورت آنلاین در شماره اکتبر 2017 ژورنال Guبه چاپ رسید.
مصطفی صداقت رستمی
webmd