نمونهبرداری پستان
هنگامی که آزمایشات دیگر احتمال سرطان پستان را تشخیص دهند، احتمالاً به نمونهبرداری نیاز است. نیاز به نمونهبرداری پستان لزوماً به معنی این نیست که فرد مبتلا به سرطان است. نتایج نمونهبرداری اغلب به تشخیص سرطان نمی انجامد، اما نمونهبرداری تنها راه تشخیص است. در حین نمونهبرداری پزشک بخشی از سلولهای ناحیه مشکوک را جهت بررسی حضور سلولهای سرطانی در آزمایشگاه، بر میدارد.
انواع مختلف نمونهبرداری پستان وجود دارد. در بعضی از یک سوزن استفاده میشود و در برخی دیگر از شکاف (برش پوست). هر کدام دارای مزایا و مضراتی هستند. نوع نمونهبرداری به موارد بسیاری ازجمله موارد زیر بستگی دارد:
۱-تغییر در پستان تا چه حد مشکوک است
۲-چقدر بزرگ است
۳-در کدام ناحیه پستان است
۴-آیا بیش از یکی هستند یا خیر
۵-مشکلات پزشکی دیگری که ممکن است داشته باشید
ترجیحات شخصی
از پزشک بپرسید که کدام نوع نمونه برداری در مورد شما انجام خواهد گرفت، و در حین نمونه برداری و پس از آن با چه مواردی مواجه خواهید شد. در صورتی که از چیزی اطمینان ندارید لازم است آنرا بپرسید. لیست دقیقی از پرسشهایی که میخواهید از پزشکتان بپرسید پیش از انجام نمونهبرداری پستان تهیه کنید.
اگر پزشک فکر می کند به نمونه برداری احتیاج ندارید اما هنوز احساس میکنید که در پستانتان مشکلی وجود دارد به غریزه خود اعتماد کنید. از مشورت با پزشکتان درباره آن یا مراجعه به پزشکی دیگر برای آگاهی از نظر دوم نترسید. نمونهبرداری تنها راه قابل اعتماد برای تشخیص سرطان پستان است.
نمونهها، بدون در نظر گرفتن نوع نمونهبرداری، به آزمایشگاهی فرستاده خواهد شد که در آن جا پزشک متخصصی که پاتولوژیست نامیده میشود آنها را بررسی میکند. معمولاً حداقل چند روز طول میکشد تا از نتایج آگاهی پیدا کنید.
آسپیراسیون ظریف سوزنی (FNA)
در نمونهبرداری FNA از سوزنی نازک و توخالی که به یک سرنگ متصل شده است جهت برداشت مقدار کمی از بافت ناحیه مشکوک استفاده میشود. سوزنی که برای نمونهبرداری FNA استفاده میشود نازکتر از سوزنهایست که برای آزمایش خون به کار برده میشود.
بیوپسی مرکزی سوزنی
در بیوپسی مرکزی سوزنی از سوزنی بزرگتر جهت نمونهگیری تغییرات پستانی که پزشک حس میکند یا در سونوگرافی، ماموگرام یا MRI میبیند استفاده می شود.
نمونه برداری از طریق جراحی (باز)
در موارد نادری برای نمونه برداری از تمام یا بخشی از توده لازم است جراحی انجام شود. این روش نمونهبرداری از طریق جراحی یا نمونه برداری باز نامیده میشود. معمولاً جراح تمام توده یا ناحیه مشکوک را به همراه بافت پستان طبیعی اطراف آن برمیدارد.دو نوع نمونهبرداری از طریق جراحی وجود دارد.
نمونه برداری انسیالیزه
در بیوپسی انسیالیزه تنها بخشی از ناحیه مشکوک که برای تشخیص کافی است برداشته می شود.
نمونه برداری کلی
در بیوپسی کلی کل تومور یا ناحیه غیر طبیعی گاهی به همراه بافت پستان طبیعی حاشیه آن و گاهی بدون این بخش (بسته به هدف نمونه برداری) طی جراحی خارج می گردد.
نمونهبرداری غدد لنفی
پزشک گاهی برای تشخیص میزان انتشار سلولهای سرطانی به نمونهبرداری از غدد لنفی زیر بغل نیاز دارد. این عمل ممکن است همزمان با نمونهبرداری تومور پستان یا هنگامی که تومور پستان حین جراحی برداشته میشود انجام گیرد. این کار از طریق نمونهبرداری سوزنی یا با بیوپسی غدد لنفاوی پیشاهنگ و/یا با تشریح غدد لنفاوی زیر بغل صورت میگیرد.