سونوگرافی (اولتراسوند) پستان
سونوگرافی پستان اغلب برای بررسی برخی انواع تغییرات پستان مورد استفاده قرار می گیرد.
سونوگرافی(اولتراسوند) پستان چه زمانی استفاده میشود؟
سونوگرافی برای بررسی برخی تغییرات پستان نظیر تودهها (مخصوصاً آنهایی که حس می شوند اما در ماموگرام دیده نمی شوند) یا بررسی تغییرات پستان در زنانی واجد بافت پستان متراکم مفید است. بعلاوه میتواند برای بررسی تغییری که در ماموگرام دیده شده نیز به کار رود.
سونوگرافی کارآمد است زیرا اغلب میتواند بین کیستهای پر شده از مایع (که احتمال سرطانی بودنش بسیار کم است) و تودههای سفت (که احتمالاً برای اطمینان از غیر سرطانی بودنشان به آزمایشات بیشتری نیاز است) تمایز ایجاد کند.
به علاوه از سونوگرافی میتوان در فرآیند نمونه برداری از سلولهای نواحی خاص که باید تحت بررسی های دقیق پاتولوژی قرار بگیرند، برای هدایت دقیق سوزن نمونه برداری استفاده نمود این عمل میتواند در غدد لنفاوی متورم زیر بغل نیز انجام شود.
سونوگرفی به طور گستردهای در دسترس است، انجامش ساده است و افراد را در معرض تشعشعات قرار نمیدهد. بعلاوه از نظر هزینه نسبت به سایر تستها ارزان تر است.
چگونه انجام میشود؟
سونوگرافی پستان از امواج صوتی برای ساختن تصویری کامپیوتری از داخل بافت پستان استفاده میکند.
ژلی روی پوست پستان قرار میگیرد و وسیله ای مانند چوب دستی به نام ترانسفورماتور روی پوست حرکت داده میشود. ترانسفورماتور امواج صوتی ساطع کرده، و بازتاب آنرا پس از برخورد به بافت بدن دریافت می کند. بازتاب در صفحه کامپیوتر به تصویر تبدیل میشود. شاید زمانی که تراسفورماتور در بخش های مختلف پستان حرکت میکند احساس فشار کنید اما این فشار نباید دردناک باشد.
سونوگرافی خودکار با استفاده از ترانسفورماتورهای بزرگتر قادر است با برداشت تعداد بیشتر تصویر، تقریباً تمام پستان را پوشش دهد. اغلب پس از انجام سونوگرافی خودکار لازم است برای تصویربرداری بیشتر از نواحی مشکوک سونوگرافی دستی مکمل انجام گیرد.