محققان انگلیسی با موفقیت یک ویروس تنفسی را به گونه ای دستکاری کردند که بتواند سلول های سرطانی را شناسایی کند و آنها را بدون آسیب رساندن به سایر سلول ها به طور کامل از بین ببرد.
دستاورد محققان دانشگاه کاردیف در انگلیس، چشم انداز درمان سرطان بدون آسیب دیدن سلول های سالم را تقویت کرده است.
ویروس های دستکاری شده که برای مقابله با سرطان تخمدان به کار گرفته شدند، همچنین می توانند برای درمان سایر سرطان ها مانند سرطان های سینه، لوزالمعده، ریه و دهان مورد استفاده قرار گیرند.
دکتر ‘آلن پارکر’ از دانشکده پزشکی دانشگاه کاردیف گفت: ویروس های دوباره برنامه ریزی شده هم اکنون نیز برای استفاده در فرآیندهای ژن درمانی به منظور درمان یک سری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند. این موضوع نشان می دهد که ویروس ها را می توان آموزش داد تا از عوامل تهدیدکننده زندگی به عامل های بالقوه نجات دهنده حیات تبدیل شوند.
تاکنون ویروس های دوباره برنامه ریزی شده در درمان سرطان نمی توانستند گزینشی عمل کنند و تنها سلول های سرطانی را تشخیص می دهند و از بین می برند، اما محققان دانشگاه کاردیف در مطالعه خود یک ویروس رایج و شناخته شده را به طور کامل دوباره طراحی کردند به نحوی که دیگر نتواند به سلول های غیر سرطانی بچسبد بلکه در عوض به دنبال یک پروتیین نشانگر خاص به نام αvβ6 integrin باشد که منحصر به برخی سلول های سرطانی است.
در جریان مطالعه، محققان سلول های سرطان تخمدان را به این ویروس های دوباره برنامه ریزی شده معرفی کردند که در نتیجه، این سرطان با موفقیت شناسایی شد و از بین رفت.
زمانی که ویروس به اصطلاح آموزش دیده وارد سلول سرطانی می شود، از دستگاه سلول برای تکثیر و تولید هزاران نسخه از خود استفاده می کند و به این ترتیب سلول را منفجر کرده و از بین می برد.
نسخه های ویروسی تازه منتشر شده نیز به سلول های سرطانی مجاور می چسبند و همان چرخه را تکرار کنند که در نهایت کل تومور را از بین می برند. این ویروس ها سیستم ایمنی طبیعی بدن را نیز فعال و به آن کمک می کنند که سلول های بیمار را شناسایی کرده و از بین ببرد.
ویروس های دوباره برنامه ریزی شده از گروهی از ویروس های تنفسی به نام آدنویروس هستند. مزیت استفاده از این ویروس ها این است که دستکاری آنها نسبتا آسان است و پیش از این نیز در درمان سرطان استفاده شده اند.
فناوری مورد استفاده برای برنامه ریزی مجدد این ویروس ها به منظور شناسایی پروتیین رایج سرطان های تخمدان، سینه، لوزالمعده ، ریه و دهان را می توان به نوعی اصلاح کرد که برای شناسایی پروتیین های رایج سایر گروه های سرطانی نیز کاربرد داشته باشد.
منبع:ایرنا