از فواید فیبرها میتوان به پیشگیری از سرطانها اشاره نمود. یکی از منابع غذایی فیبرها، غلات سبوسدار است. با مصرف بیشتر غلات سبوسدار به جای انواع بدون سبوس به سلامت خود کمک کنید.
انجمن پیشگیری از سرطان اروپا معتقد است که استفاده از رژیم پر فیبر با کاهش خطر ابتلا به سرطان کولون و رکتوم مرتبط است.
این خاصیت حفاظتی در غلات کامل مربوط به اثر فیبرهای نامحلول موجود در آنها است که باعث افزایش وزن مدفوع و عبور سریع آن از کولون میشوند.
بعلاوه، خروج سریع مدفوع از بدن باعث کاهش غلظت ترکیبات موجود در کولون، از جمله مواد سرطانزای تحریک کننده دیواره کولون میگردد.مورد آخر نیز در کاهش ابتلا به سرطان موثر است.
همچنین شواهد علمی نشان میدهند که رژیم غنی از غلات کامل باعث کاهش خطر سرطان سینه میشود.
عبور و خروج سریع مدفوع از بدن باعث کاهش سرعت جذب استروژن از کولون و در نتیجه کاهش غلظت کل استروژن موجود در بدن میشود.
تصور میشود که کاهش استروژن موجود در بدن، خطر تقسیم غیر طبیعی سلولهای پستان و تشکیل تومور را کاهش میدهد.
بعلاوه، گندم کامل دارای ترکیبی بنام لیگنان و جو، چاودار و گندم دارای ترکیبی به نام اسید لاکتون هستند.
این دو ماده یعنی لیگنان و اسید لاکتون در گروه استروژنهای گیاهی قرار دارند که با اتصال به گیرندههای استروژن موجود در بافت سینه (همچنین گیرندههای تخمدانها، اندومتر و غده پروستات) مانع از اتصال استروژن انسانی به این گیرندهها میشوند و در نتیجه از تقسیم غیر طبیعی سلولها جلوگیری مینمایند.
همچنین لیگنان موجود در غلات کامل اثر آنتیاکسیدانی و ضد التهابی دارد که به نظر میآید مصرف همزمان آن با ویتامین E افراد را در برابر ابتلا به بیماری قلبی- عروقی محافظت میکنند.
فیبر محلول موجود در جو میتواند کلسترول LDL را کاهش دهد و بدینترتیب به کاهش خطر تنگی عروق کمک میکند.
جمع شدن توده مدفوع به دنبال مصرف فیبر محلول که به دفع سریعتر مدفوع کمک میکند خطر ایجاد یبوست و در نتیجه انواع مشکلات ناشی از آن از جمله سندرم روده تحریک پذیر را کاهش میدهد.
بهداشت نیوز