یک متخصص گوش، حلق و بینی اظهار کرد: «مجموعه تومورهای مختلفی در ناحیه سر و گردن بروز میکند که از شایعترین آنهامیتوان به تومورهای حفره دهان، زبان، حنجره، تیروئید، غدد بزاقی، غدد لنفاوی و … اشاره کرد.» محبوبه کریمی افزود: «برخی تومورهای ناحیه سر و گردن منشا اولیه دارند یعنی از همان ناحیه منشا میگیرند، اما در برخی موارد درگیری این ناحیه ثانویه به انتشار تومور از سایر نواحی است.» این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرد: «متاسفانه امروزه در کشور شیوع برخی از انواع تومورها به دلایل مختلف رو به افزایش است.» وی افزود: «افزایش آمار تعداد مبتلایان به این تومورها لزوما فقط به دلیل شیوع بیشتر این بیماری نیست و یکی از دلایل آن، افزایش قدرت تشخیص این بیماران است.» وی یادآور شد: «در بروز تومورهای غده تیروئید فاکتورهای خطر شناخته شدهای وجود دارند.
این فاکتورها شامل سابقه خانوادگی و مواجهه با اشعه یونیزان است. مواجهه با اشعه به چندین روش میتواند اتفاق افتد. یکی از این دغدغههای مردم دانستن ارتباط بین مواجهه با اشعه ناشی از تصویربرداریهای تشخیصی و بروز سرطانهای تیروئید است.» کریمی افزود: «امروزه به دلیل افزایش انجام رادیولوژیهای تشخیصی علاوه بر اینکه قدرت تشخیص بیماریها توسط پزشکان بالاتر رفته اما همین مساله مثل یک تیغه دولبه عمل کرده و خودش به عنوان فاکتور خطر برای بروز بدخیمیهای تیروئید است. در مطالعات مختلف، بین مواجهه با اشعه ناشی از انجام تصویر برداریهای تشخیصی و افزایش بروز سرطانهای تیروئید ارتباطاتی وجود دارد بخصوص در جمعیت کودکان.
البته این فاکتور خطر تا حد زیادی قابل پیشگیری است. به عنوان مثال استفاده از محافظ (شیلد) جلوی گردن حین انجام رادیوگرافیهای دندان میتواند کمک کننده باشد یا پرهیز از انجام بدون ضرورت سی تی اسکن هم یک روش پیشگیرانه است.» وی خاطرنشان کرد: «همکاران پزشک و دندانپزشک باید در هنگام درخواست انجام رادیوگرافی، مضرات و منافع این تصویر برداریها را مد نظر داشته باشند.» وی همچنین درباره علائم بروز این تومورها، گفت: «وجود توده در جلوی گردن، تغییر در اندازه گرههای تیروئید که از قبل وجود داشته یا ایجاد گره ندول جدید، تغییر صدا، خشونت صدا و بطور ناشایعتر احساس درد و (در موارد پیشرفته) بروز تنگی نفس و اختلال بلع از علائم این بیماری است. اگر بیماران به موقع مراجعه کنند بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شده و به خوبی کنترل و درمان میشود.»
کریمی با بیان اینکه درمان این بیماری بسته به نوع و مرحله تومور متفاوت است، عنوان کرد: «جراحی، هورمون تراپی، رادیوتراپی، شیمی درمانی روشهای مختلف درمان این بیماری است.» وی در پایان گفت: «تومورهای تمایز یافته تیروئید در زنان سه برابر شایعتر از مردان و اغلب در دهه چهار و پنج زندگی دیده میشود، اما میتواند در گروههای سنی دیگر حتی کودکان هم دیده شود. به نظر میرسد سن بروز و رفتار بالینی این تومور و میزان شیوع آن در کشور در حال تغییر است که نیازمند مطالعات دقیق و بررسی آماری جامع در سطح کشور است.»
سپید