لوسمی نوعی سرطان خون یا مغز استخوان است. در این بیماری، سلولهای خون به ویژه سلولهای سفید شکل غیرعادی پیدا میکند. این سلولهای سفید خون، حاوی دی انای آسیب دیده است که به رشد غیرعادی و تکثیر سلولها در خون منجر میشود.
به طور معمول پس از مدتی، سلولهای سفید از بین میرود و سلولهای خون جدید که در مغز استخوان تولید میشود، جایگزین آن میشود اما این سلولهای غیرعادی به آسانی از بین نمیرود و فضای بیشتری را اشغال میکند و برای سلولهای عادی مشکلاتی را به وجود میآورد.
به نقل از Readers Digest چنین روندی باعث میشود در نهایت سلولهای طبیعی خون کاهش پیدا کند. از علائم لوسمی یا سرطان خون میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
* لکههای بنفش یا جوشهای ریز و قرمز روی پوست: این جوش و لکهها، اغلب به صورت خوشهای ظاهر میشود و گاهی با جوشهای ریز اشتباه گرفته میشود.
* درد استخوان و مفصل: درد عمیق استخوانها، یکی از علایم آشکار سرطان خون است که در بیماریهای دیگر شایع نیست. درد هنگامی بروز میکند که مغز استخوان، بر اثر تراکم غیرعادی سلولهای سفید خون موجود در مغز استخوان، منبسط میشود. استخوانهای بلند پا و دست، اصلیترین محل بروز این درد است.
* سردرد: یکی از علایم این بیماری که بندرت گزارش میشود، سردرد مکرر، شدید و طولانی است. برخی بیماران با درد از خواب بیدار میشوند. رنگپریدگی همراه با سردرد نیز از دیگر علایم آن است. زیرا جریان خونرسانی به مغز و ستون فقرات محدود میشود. در برخی موارد فرد دچار صرع نیز میشود.
* افت میزان گلبولهای قرمز سالم: با پایین آمدن تعداد گلبولهای قرمز، سلولها قادر به اکسیژن رسانی به تمام بدن نیستند. در نتیجه فرد دچار کمخونی و خستگی مفرط میشود که به صورت ضعف عضله و کمبود انرژی جسمی و بیخوابی آشکار میشود. در این شرایط فرد قادر به انجام دادن کارهای جسمی و روزمره نیست. برخی بیماران دچار افسردگی یا کسالت میشوند.
* خونریزی بدون دلیل: هر نوع خونریزی بدون علت میتواند از علایم سرطان خون باشد. این بیماری میزان پلاکت خون را پایین میآورد و مانع از لخته شدن خون میشود. کبودی ناگهانی و بدون علت نیز از علایم این بیماری است. این کبودیها اغلب در انگشتان، بین انگشتان، دستها، شکم و کمر ظاهر میشود و تیرهتر از کبودیهای معمولی است. همچنین قطع نشدن خونریزی ناشی از بریدگی، خون دماغ شدن مکرر و بدون دلیل و خونریزی از لثه از علایم این بیماری است. زنان نیز در دوران قاعدگی دچار خونریزی غیرعادی زیاد و طولانی مدت میشوند.
* کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن: سرطان خون شدید یا مزمن، سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند و فرد دچار تبهای شدید میشود. زیرا سلولهای سرطانی خون، سلولهای سفید خون را به بیرون میراند. با کم شدن سلولهای سفید خون، این سلولها قادر نیستند از بدن در برابر عفونت محافظت کنند.
* از دست دادن اشتها و کاهش وزن: این حالت امری عادی است. گاهی فرد بدون اینکه متوجه شود بتدریج وزن کم میکند. این امر میتواند به علت خستگی و ضعف شدید باشد. در لوسمی شدید، سلولها در ستون فقرات یا مغز تراکم پیدا میکند و این امر منجر به بروز مشکلات متعددی از جمله حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست میشود.
* کمبود اکسیژن: هنگامی که اکسیژن کافی در خون جریان ندارد، فرد دچار کمبود نفس میشود.
* تورم کبد یا طحال: با پیشرفت لوسمی شدید، کبد یا طحال دچار تورم و فرد دچار درد شکم میشود یا احساس پری در زیر دندهها میکند. برخی در ناحیه تحتانی کمر احساس درد میکنند. حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها اغلب با ورم کبد یا طحال ارتباط دارد.
جام جم آنلاین