اندوسکوپی

درون بینی یا آندوسکوپی(Endoscopy) فرآیندی است که به کمک آن پزشک متخصص فعالیت های داخلی بدن از جمله معده-مری، دستگاه گوارشی، روده بزرگ و کوچک، مقعد، رکتوم، مجرای صفراوی و سایر اندام ها را مورد بررسی قرار می دهد.

دستگاه آندوسکوپ یک لوله نازک و انعطاف پذیر است که متخصصین به طور مستقیم از طریق دوربینی که به انتها متصل است برای مشاهده جزییات بافت ها و تصویربرداری یا حتی نمونه برداری( بیوپسی) از آنها برای جراحی های کوچک استفاده می کنند.

همچنین مشاهده بافت ها و اندام های داخلی بدن توسط پزشک از طریق دستگاه آندوسکوپی و رسیدن به عضو یا بخش مورد نظر پزشک از راه دهان یا مقعد صورت می گیرد.

 

 

 

روش های مختلف آندوسکوپی:

سیستوکوپی:  نوعی آندوسکوپی است که به متخصص اورولوژی (پزشک متخصص مجاری ادراری) اجازه می دهد توسط آن مجاری ادراری، مثانه، لوله مجاری ادراری فرد مورد بررسی و آزمایش قرار بگیرد. مشکلاتی که ممکن است برای فرد مورد نظر(آقایان) اتفاق بیوفتد شامل سرطان مثانه، مسائل مربوط به کنترل مثانه ،بزرگ شدن پروستات و عفونت های دستگاه ادراری است. حتی گاهی ممکن است از بافت مورد نظر نمونه برداری شود و جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده شود تا ناهنجاری ها، تومورها و سنگ ها تشخیص داده شود.

شاید به این فکر بیافتید که چون آناتومی و ساختار جنسی زنان و مردان متفاوت است شیوه سیستوسکوپی آنها هم نیز متفاوت باشد ولی واقعیت این است که روش سیستوسکوپی زنان هم از طریق مجاری ادراری و مشابه مردان صورت می گیرد تا متخصص مربوطه بررسی های لازم را جهت بهبود بیمار یا پیشگیری انجام دهد.

 

 

 

کولونوسکوپی: به کمک این دستگاه کل روده بزرگ ، راست روده(رکتوم) توسط پزشک متخصص از طریق لوله طولانی و انعطاف پذیر جهت تشخیص و نمونه برداری از پولیپ ها مورد آزمایش و بررسی قرار می گیرد. آزمایش کولونوسکوپی برای تشخیص تغییرات یا موارد غیر عادی در روده بزرگ و رکتوم(راست روده) اعم از غربالگری های سرطان روده بزرگ و بررسی بیماری های مقعدی توسط متخصص انجام می گیرد.

 

 

 

:ERCP کلانژیوپانگرافی یا (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography)که به اختصار ERCP معروف است و نوعی آندوسکوپی و تصویربرداری با جهت مخالف از مجاری صفراوی و مجاری پانکراس است. که در این روش بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان کبد، لوزالمعده، مشکلات مجاری صفراوی، تشخیص سنگ، انسداد و باریک شدن مجاری پانکراس و عفونت مجاری صفراوی توسط متخصص با توجه به نمونه برداری های انجام شده از بافت مورد نظر بررسی و آزمایش می شود.

 

 

 

 

 

سیگموئیدوسکوپی:  در برخی از موارد لازم است علاوه بر کولونوسکوپی که تمامی قسمت های روده بزرگ توسط متخصص مورد بررسی قرار می گیرد، قسمتی از روده که سومین قسمت کولون نزولی که رکتوم را به مقعد متصل می کن به صورت دقیق تر مورد بررسی قرار گیرد. با استفاده از این روش و انجام غربالگری ها می توان پولیپ های پیش سرطانی را پیدا کرده و از تبدیل شدن آنها به سرطان برداشته شوند. همچنین این روش در شناسایی دلایل اسهال، درد شکم، یبوست، رشد غیرطبیعی و خونریزی مفید است.

 

 

 

برونکوسکوپی: نایژه بینی یا برونکوسکوپی به بررسی و معاینه نایژه ها و بافت و مخاط داخل ریه و همچنین معاینه مستقیم حنجره و مجاری هوایی که توسط متخصص انجام می گیرد گفته می شود. در این فرایند متخصص ریه برای تشخیص و یا درمان انواع بیماری های ریوی مثل سرفه های مزمن، فیبروز ریوی، سرطان ریه و … نایژه های ریه را آزمایش و یا حتی نمونه برداری می کند.

 

 

 

 

لارنگوسکوپ: ابزاری است که به وسیله آن پزشک متخصص حنجره و چاکنای فرد مورد نظر را جهت تشخیص بیماری مشاهده می کند همچنین از ان وسیله برای مشاهده تارهای صوتی و مجاری بین آنها استفاده می شود.

 

 

© 2023 تمامی حقوق این وب‌سایت متعلق به بنیاد ملی کنترل سرطان می‌باشد.

طراحی شده توسط شرکت طراحی سایت دارکوب

© 2023 تمامی حقوق این وب‌سایت متعلق به بنیاد ملی کنترل سرطان می‌باشد.

طراحی شده توسط شرکت طراحی سایت دارکوب